Interview med sanger Michael Poulsen, Volbeat (November 5th 2006)

Egentlig havde sidens udsendte lavet en aftale med Volbeat-frontmand, Michael Poulsen om et interview fredag eftermiddag, hvor de skulle spille på Train om aftenen (se anmeldelse andetsteds på siden), men bl.a. pga. at M.P. var influenzaramt, enedes vi om, at tage det over telefonen den følgende onsdag, så kunne vi også få en rapport fra de første tre dage i studiet med optagelserne til den nye plade.

”Tak fordi du vil tage dig tid til en snak midt i tour og studietid. Jeg var til koncerten i fredags, og jeg blev positivt overrasket – jeg havde hørt du ikke var helt på toppen, men det kunne man slet ikke mærke, der var virkelig knald på… ”
Michael - Tak for det – jo, vi syntes også det gik godt, og når man står deroppe får man jo også hurtigt svedt noget af det ud… så da vi først var kommet i gang, gik det jo fint, men jeg var godt nok flad bagefter.

Jeg vil prøve at spørge dig om noget nyt – der er vel nogen spørgsmål du er lidt træt af at svare på, fx om Elvis… (Volbeats musik bliver ofte betegnet som en klon mellem Elvis og metal, red.).
Michael - Tja, der er jo nogle der går igen… men skyd bare.

I er jo i studiet hos Jacob Hansen i øjeblikket, kan du fortælle lidt om hvordan det går?
Michael - Der var lidt tekniske problemer i studiet i starten, så der blev kun optaget trommer til ét nummer på en hel dag, men faktisk blev det indhentet dagen efter, hvor alle de ti resterende trommespor blev lagt ind. Nu er der lavet trommer, guitar og bas til fire numre, så det går ret godt.

Vi har ikke øvet så meget på de nye numre det sidste par måneder, fordi vi er på tur, så vi har faktisk brugt en del tid til lydprøverne på at få øvet numrene op inden vi skulle i studiet.

Med J.H. som producer har I jo en kompetent herre ved knapperne – hvor meget styrer han og hvor meget styrer I selv?
Michael - Vi styrer det sådan set 100 %, vi arbejder godt sammen med Jacob, der er en god atmosfære i studiet, og han har et godt øre for, hvis der er et eller andet der ikke ligger helt skarpt, men arrangementer osv. styrer vi helt som vi vil.

Tror du det forventes at I holder samme stil eller prøver at videreudvikle på den?
Michael - Der er en del, der har spurgt til, hvordan den næste plade bliver, og det korte svar er: Volbeat! Heldigvis er det sådan, at de numre fra ”The Strength…” folk bedst kan li’, ikke er de samme, men i hvert fald en 5 – 6 forskellige, og det giver en større frihed i forhold til at kunne ramme noget folk kan li’.

Holder I den kendte stil på den nye plade?
Michael - Det synes jeg vi gør – det er mig, der skriver alle numrene, og jeg skriver nu som jeg en gang skriver, men jeg synes også at vi videreudvikler på Volbeat-sounden – den nye plade bliver en slags ”The Strength…” II, altså en fortsættelse af stilen på den første, men i en videreudviklet udgave.

I har jo fået gennemgående meget flotte anmeldelser af debuten (bl.a. 95/100 på vores side) – lægger det pres på forud for den nye?
Michael - Når det er gået så godt som det er med den første, vi har jo vundet priser for den og sådan, vil der vel altid være et vist pres, men jeg arbejder faktisk bedst under pres, så det har jeg det helt fint med.

Har du tænkt over hvad der skal til for at I ”kommer helt op at ringe” mht. anmeldelser på den nye plade? – betyder det noget for jer?
Michael - Nej, det er ikke noget jeg tænker over på den måde, men jeg synes der er en høj kvalitet på de nye numre. Jeg har skrevet 21 nye sange, hvoraf der er sorteret fra, så kun de 11 bedste kommer på pladen, så vi kan holde et virkelig højt niveau. Selvfølgelig betyder det noget hvordan pladen bliver modtaget af anmelderne, gode anmeldelser gør det jo lettere at komme ud til et større publikum.

Hvordan synes du modtagelsen af de nye numre er live?
Michael - Meget positiv. Vi har spillet en 4 - 5 af de nye numre på turen ind til nu, og modtagelsen har været rigtig god.

Overvejer I nye covernumre på den nye plade (det ser det ikke ud til ifølge den foreløbige trackliste…)?
Michael - Nej, ikke rigtigt – vi har et nummer der er ½ Johnny Cash, eller J.C. inspireret, og jeg syntes det ville være for meget med det, og så et ”helt” covernummer oveni…

Hvad med albumtitel – holder I stadig konceptet med triaderne som på pladen og hjemmesiden?
Michael - Albumtitlen kom i går, så det er helt nyt: ”Rock the Rebel /Metal the Devil, det klinger godt, og det viser, at Volbeat er begge dele.

I øjeblikket er I jo på tour i DK med forskellige opvarmningsbands – hvordan er det forløbet?
Michael - Det er gået rigtig godt, der har været udsolgt de fleste steder, og det har været fedt også at komme ud og fyre den af på de store scener, men også de mindre steder i provinsen, så vi er kommet meget langt omkring. Vi har haft GobSquad med de fleste steder, medmindre arrangørerne har forlangt noget lokalt, eller de ikke lige har kunnet, og det har virket helt fint. Det er også fedt, at vores publikum er blevet udvidet, så der kommer alt fra ”pub’er” til 60-årige, så det viser, at vi rammer meget bredt med Volbeat.

Hvad forventer du af den kommende tour i Europa med Raunchy og HateSphere?
Michael - Vi kender jo gutterne i Raunchy og HateSphere rigtig godt, og vi har snakket om mange gange, at det kunne være sjovt, at komme på tur sammen , men det har ikke virket særlig realistisk før, men vi er meget tændte på at komme af sted, om ikke andet, så får vi en tur, hvor vi kan hygge os sammen med vores venner, og gøre det vi bedst kan li’.

Er der forskel på modtagelsen i DK og i udlandet (er der en ekstra lokalpatriotisme i Danmark)?
Michael - Altså det jo klart at vi stadig har det største og bedste publikum i DK, men der er gået utroligt godt i udlandet også.  På FULL FORCE Festivalen i Tyskland stod fans op front med kæmpe danske flag og tog imod os, det var et dejligt syn. Vi ser megte frem til Europatouren hvor vi skal ud og møde nogle af alle de udlanske fans vi er i kontakt med.  

Hvordan var modtagelsen på de større scener i løbet af sommeren (Roskilde, Hard Rock, With Full Force osv.)?
Michael - Vi har næsten kun haft positive oplevelser med festivalerne i løbet af sommeren, kun på Summerbreeze havde vi en negativ oplevelse, da vores bus brød sammen på vejen dertil. Det betød en del ventetid, og da vi faktisk skulle åbne festivalen, nåede vi kun frem til lige at kunne spille 15 min, uden at være varme eller noget, så vi kom ligesom aldrig rigtigt i gang. Det var en oplevelse vi godt kunne have været foruden. Men ellers har det at stå på de store scener før bare været noget man drømte om, når man stod nede som publikum, så det har helt klart været stort, og modtagelsen har været fantastisk.

Hvordan er det at spille på de store scener i forhold til de små (som i øjeblikket)?
Michael - At stå på en stor scene er jo en drøm allerede fra da man var mindre – det kan ikke rigtig beskrives… men også det at være på de små scener, med publikum helt tæt på, giver noget særligt.

Jeg har hørt, at I spillede nogle strofer fra "Reign in Blood" i Soulweeper live til WFF – hvem kom på det – var det en tribute eller en gimmick?
Michael - Det opstod faktisk tilfældigt – Franz (guitar) startede på at spille det, og så kørte vi andre med på den, men det var ikke tænkt i forvejen. Vi fik en rigtig fed respons på det, og så brugte vi det ved en 6 - 8 shows lige efter, men bestemte os for, at vi ikke skulle opbygge en forventning om, at vi gjorde det hver gang. Den slags er heller ikke noget der kommer med på den nye plade, men hvem ved hvad der kan opstå live…

Hvordan holder I gejsten oppe mht. at spille live med et forholdsvis lille bagkatalog at vælge ud fra?
Michael - Det er rigtigt, at det kan være dræbende, at stå og øve de samme numre, men live virker de pludselig nye og friske , Og med den fede opbakning bliver det aldrig kedeligt. Vi nyder det vi gør.

Er der en ny bølge i dansk rock og metal for tiden?
Michael - Der er rigtig mange gode bands i Danmark for tiden, og jeg tror også man har fundet ud af at hjælpe hinanden med konktakter og sådan, frem for at konkurrere. En ny bølge – jah, måske…

Svarer salgstallene til de flotte anmeldelser på pladen?
Michael - Det går rigtig godt – vi er røget ind på den danske Top 100 lige efter Roskilde. Vi startede som nr. 76, og ”det var jo fedt nok” og der regnede vi så ikke med at være mere end en uge, men ugen efter var vi røget op som nr. 18, og havde da overhalet flere store navne, og vi er salgsmæssigt det højest placerede hardrock band i DK i adskillige år. Så både vi og selskabet er rigtig godt tilfredse.

Hvordan går salget i udlandet – hvor står I stærkest?
Michael - Det ved jeg faktisk ikke – det kan Europaturen nok vise noget mere om – jeg vil umiddelbart tro i Tyskland, men måske kunne det også være Frankrig…

Kan I begynde at leve af det, eller I stadig nødt til at have civile jobs ved siden af?
Michael - To af os har sagt vores job op, for at hellige os musikken og alt det ved siden af – der er enormt meget organisatorisk og sådan, der skal holdes styr på.

Hvordan er backup’en fra promotion, pladeselskab osv. til jer i DK og udlandet, I havde jo noget besvær ved den første plade?
Michael - I starten var der en masse der ikke havde fået vores plade ud – du ved, de der forretninger, der kun kender de 10 mest kendte, der bliver spillet i radioen, men efter Roskilde begyndte der at ske noget, og med den næste skulle der ikke være nogen problemer.

Overalt hvor man læser, er du jo tydeligt ”the main man” i bandet – er du alene om at lave numrene eller er de andre med i processen?
Michael - Det er kun mig der skriver numrene, og når der er en ret færdig ide tager trommeslageren og jeg i øvelokalet og lægger rytme på og ændrer muligvis lidt på arrangementet, og først derefter kommer de andre på.

Hvordan komponerer du numrene – er det ud fra et riff, en melodilinie eller …?
Michael - Det er ret forskelligt, jeg har hele tiden melodier i hovedet, det kan være begge dele. Man går og handler nede i Kvickly eller hvor det nu er, når der pludselig dukker et eller andet melodistykke op i hovedet, og så må man optage det på mobilen og gå hjem og prøve det af. Som oftest er det en melodi i sangen, hvor jeg så lægger noget guitar som understøtter sangen.

Har du en eller et par hovedinspirationskilder når du komponerer?
Michael - Nej det ville være forkert at trække nogen speciel frem, men jeg er jo præget af at ha’ hørt 50’er-musik allerede fra jeg var lille.

Hvordan kommer man fra dødsmetal (Dominus, M.P.’s tidligere band) til Rock’n’Roll-metal – hvordan opstår en hybrid mellem Elvis og metal?
Michael - Jeg var kørt så surt og træt i dødsmetalgenren og hele miljøet omkring det, da Dominus blev opløst, og jeg syntes ikke, jeg kunne prøve det af, jeg gerne ville inden for den ramme, at jeg trængte til noget helt nyt. Ud over det så bliver man jo ældre, og kan nok se mere nuanceret på tingene, så det faldt helt naturligt at tænke i helt andre baner – det var sådan Volbeat blev til.

Tænker du i ”catchy” omkvæd til sing-along (ex. …Booze, Booza)?
Michael - Det gør jeg helt klart – det må meget gerne være sådan, at man kan huske et nummer når man har hørt det et par gange.

Der er meget klassisk metal i jeres musik – men hvad med soli, dem er der ikke nogen af på pladen eller live?
Michael - Jeg synes soli er for outdated – Ritchie Blackmore og Tony Iommi gør det FANTASTISK, de kan fortælle en hel historie med en solo, men generelt er det vist en 80’er-ting, og det er ikke noget jeg synes passer til Volbeat. På den nye leger vi dog lidt med et par soli, men mere fordi vores lydmand spurgte om han ikke lige skulle fyre en enkelt solo eller to af på skiven, ha ha.

- det får I at høre, når den udkommer i slutningen af februar/starten af marts…

Hvad synes du er mest spændende på metalscenen lige nu – i DK og i udlandet?
Michael - Det ved jeg ikke rigtigt – måske det, at der sker så meget forskelligt lige nu, alt er på en måde tilladt…

Som sidste spørgsmål: Har du ikke et spørgsmål du undrer dig over aldrig at få stillet?
Michael - Næh, jeg synes vi har dækket det meste – og ellers er det jo det, man først kommer i tanke om, når man har lagt røret på.

Tak for din tid – jeg glæder mig til at se jer på Wacken til næste sommer med et nyt album i bagagen!
Michael - Selv tak :-)

Interviewet af Claus Melsen, 18. oktober 2006

Volbeat - The Strength/The Sound/The Songs

Album tilgængelig på Rebel Monster.

Mere information om Volbeat - klik på album coveret.